Jangi Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Lepszy będzie Guardera niż stockowy, ale w sumie najlepiej byś zrobił gdybyś przy okazji następnych zakupóm wrzucił tez do koszyka dystanser "H". Porównasz, zobaczysz, że warto :) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 11, 2009 Report Share Posted November 11, 2009 Czy ja tam wiem? Jeśli dystanser jest własciwie dobrany pod względem twardości to i bez H da się żyć. Jesli już H to tylko taki z grubymi, tępymi końcami. Te ostre się klinują z dociskiem i siadają na skos. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 24, 2009 Report Share Posted November 24, 2009 OK, lufa MadBull'a dedykowana do AK, wstawiona w M4 od AGM przy w miarę stabilnych 380fps :) Do tego dystanser MadBull i przeźroczysta guma tego samego producenta - wszystko śmiga pięknie i idealnie :) Guma się ładnie dotarła i chodzi wszystko cacy :) Przy silikonowym przeźroczystym Guarderze kulki klinowały się i często kończyłem strzelanki w połowie bo wyciorem nie dało się kulek wyjąć :/ Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 (edited) Chłopaki miał ktoś ostatnio problemy z czarnymi guardrami od krakmanów ? Coś mi się widzi że tak jak BB są jakieś lewe bo przy -2/-3 stopni zamarzyły w obu moich giwerach ( obie 2 tygodnie temu wstawione ) a taka choćby stokowa gumka w G36 JG kręciła i działała bardzo dobrze . Edited December 13, 2009 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Czarne są do mocy od 450fps przy niższej szmocy prawie nie kręcą. Najlepiej przyjmują je klamki mające od 500fps Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Czarny guarder kręci powyżej 450 fps. Mam taką gumkę. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 (edited) Taa , w kilku innych replikach już miałem te gumki i nie było problemów , dla testu włożyłem do jednej z tych replik starego guardera który był już mocno zajechany , wystawiłem na 1h na balkon i strzelał lepiej niż nowy po 5 minutach na mrozie . PS.Jedna z replik która dziś wysiadła miała 455 FPS . Edited December 13, 2009 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
Gieniu Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 (edited) też mam ten problem z gumką Guardera (przynajmniej tak mi się wydaje że to wina gumki). 25-30 metrów stabilnego lotu kulki a potem każda w swoją strone, chociaż zdarzało się że i po 15 metrach kulka spadała na glebe :wink: Sprawdzane na 4 rodzajach kulek i na każdych to samo... Nie wydaje mi się że tak powinny latać kulki przy lufie 6,04 i 450fps :wink: Edited December 13, 2009 by Gieniu Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 też mam ten problem z gumką Guardera (przynajmniej tak mi się wydaje że to wina gumki). 25-30 metrów stabilnego lotu kulki a potem każda w swoją strone, chociaż zdarzało się że i po 15 metrach kulka spadała na glebe :wink: Sprawdzane na 4 rodzajach kulek i na każdych to samo... Nie wydaje mi się że tak powinny latać kulki przy lufie 6,04 i 450fps :wink: Źle założona gumka/smar na gumce, kulkach, w magazynku lub komorze? Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 25-30 metrów stabilnego lotu kulki a potem każda w swoją strone, To ja bym się bardzo dziś cieszył z takiego zasięgu ;-) , po prostu zwykłe standardowe zamarznięcie gumki miałem , 5 m zasięgu lub całkowita zacina . Jutro kupię na zbrojowni też guardera i porównam . Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Dziwne, dziś sprawdzałem na zerowym hopie po założeniu nowej Szitstemy w P90 (koło 330 fps, bynajmniej chrono pokazało stałe 100 m/s ;-) ), na .28g G&G miałem gdzieś około 10-12m zasięg. Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Źle założona gumka/smar na gumce, kulkach, w magazynku lub komorze? Smar na gumce? Zawsze byłem święcie przekonany, że HU działa na zasadzie tarcia :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Smar na gumce? Jak najbardziej. Przy zakładaniu jest o wiele łatwiej... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 O czym Wy piep.. mówicie - odpisywałem na post Gienia, który pisał, że jego replika pluje, a nie strzela. Przyczyną może by być właśnie smar na gumce, stąd na o tym pisałem. A, że smar można dać na zewnątrz gumy co by łatwiej wlazła do komory to inna rzecz, akurat o tym nie pisałem. Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 No właśnie mam czarnego Guardera (w G&P stok ~ 370 fps) i wczoraj to była tragedia. Zwykła silikonowa będzie lepsza? Czy macie jakieś sekretne patenty na niskie temeratury? Quote Link to post Share on other sites
Gieniu Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Źle założona gumka/smar na gumce, kulkach, w magazynku lub komorze? Gumka założona dobrze, na pewno nie ma na niej żadnego siuwaksu typu smar/silikon, komora również czysta. Kulki ze świeżych paczuszek więc też odpadają (tym bardziej że na 4 rodzajach BB te same objawy), magazynek czysty (zresztą też dla pewności pożyczałem magi od kumpli). Myślę nad wymianą gumki na coś innego, tylko teraz pytanie do Was, jaka gumka HU jest godna polecenia poza Guarderem i Systemą?? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Czarny Guarder nie nadaje się do replik poniżej 450-500 fps, ostro przegiąłeś ;-). Kup sobie zieloną G&G. Quote Link to post Share on other sites
Gieniu Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Czarny Guarder nie nadaje się do replik poniżej 450-500 fps, ostro przegiąłeś ;-). Kup sobie zieloną G&G. Serwis mi dobierał :wink: a jak się sprawują gumki MadBull'a?? Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Własnie wszędzie piszą, że czarny Guarder jest do mocniejszych replik, ale przy moich 370 fps w lecie kręcił naprawdę ladnie. Dopiero jak się zimno zrobiło to kaplica. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 A zielona G&G kręci przy 300 i 600 fps bardzo ładnie. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 (edited) Kupiłem czerwonego Madbulla Shark, 500 fps, lufa promyka... efekt dziwny - kulki na wyzerowanym hopupie lecą w kosmos. Muszę ją zdjąć i wyczyścić, albo założyć tą drugą, bo możliwe że sylikon mi się dostał do środka (nasmarowałem zewnętrzną stronę, żeby było łatwiej włożyć do komory). Edit : Po włożeniu drugiej gumki nadal to samo... sprawdzę na innych dystanserach. Edited December 17, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Robiłeś teflon fix? bo jeżeli tak to mogłeś za ciasno go nawinąć albo gumka się zaczepiła o dziurkę przez którą wchodzi dystanser. Inna sprawa to może być dystanser za gruby i gumka tez a to spowoduje właśnie to co napisałeś. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Dziwna sprawa. Nie, nie robię teflonfixów. Przy komorze TM nie ma praktycznie żadnych ucieczek powietrza ;) Spróbowałem oba dystansery Madbulla, spróbowałem też typ H Elementa... na obu ten sam efekt, choć na Elemencie nieco mniejszy. Quote Link to post Share on other sites
Guest konrad2271 Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Cześć Kupiłem replikę pj4a1 na taiwanguns. I napotkałem pewien problem, przy włączonym hop up'ie na całkowitą możliwość kulka ciągle spada w dół. W pewnym momencie pomyślałem, że zła gumka. Poszedłem do kolegi, który ma tą samą replikę. Ma taki sam problem. Nasmarowałem gumkę smarem silikonowym. Po wystrzeleniu 500kulek zaczęło coś podkręcać. Ok wystrzeliłem z 20 kulek. Przerwa... I dalej, po 10 kulkach znów zaczęło dobrze lecieć. Już przeszło 4 strzelanki a gumka dalej nie podkręca. Wina temperatury? Nie rozruszana gumka?(wystrzeliłem masę kulek więc chyba nie). I problem co każdą strzelanke. Rozpakowujemy się a ja jak idiota strzelam cały magazynek w drzewa aby rozruszać. Później ustawianie itp itd. Da się coś z tym zrobić? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 (edited) Zmień dystanser na długopis-made. A ja nadal mam problem... wygląda to na wadę gumki - to miejsce, które podkręca jest za bardzo zapadnięte (nawet kiedy gumka jest luzem) no i efekt jest taki że kulki 0,28 lecą w kosmos... :| Nie wiem kto i do jakich komor projektował tą gumę, ale chyba wywaliłem 40 złotych w błoto :| Edited December 17, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts